Snart dags söka sommarstipendier


23 februari 2023. Om bara några veckor är det dags för elever i skolorna i Forskningsnätet Skåne att söka årets stipendier för vistelse två sommarveckor hos forskare.

I drygt tio år har Forskningsnätet Skåne erbjudit sommarstipendier till gymnasieelever och så också i år. Sista dag att lämna in ansökan denna gång är söndag (jo, faktiskt!) den 2 april. Stipendiet kan sökas av alla elever som går vårterminen i årskurs 2 i en skola som är medlem i Forskningsnätet Skåne. Ansökan görs på respektive skola.

Snart dyker information upp om årets 15 stipendieplatser på olika institutioner vid Lunds universitet, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Malmö universitet.

– Den 10 mars skickar jag ut allt de sökande behöver veta till kontaktpersoner och rektorer på skolorna, säger mångåriga projektledaren för sommarstipendierna, Marianne Almström. Vilka som fått stipendier blir klart sista dagarna i april. Besked kommer via skolan.

Som vanligt bjuds på det en blandning av ämnen inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Några av årets ämnen är molekylärbiologi, nanoteknik, strålningsbiologi, musikvetenskap, etnologi och service management.

Utöver att vara hos forskare i tio arbetsdagar och t ex delta i något pågående forskningsprojekt har stipendiaterna några andra uppgifter: delta i ett digitalt förmöte i slutet av maj, skriva en kort rapport om stipendietiden och medverka i ett eftermöte i början av höstterminen. Eftermötet som hittills alltid ägt rum i Lund är det tillfälle när samtliga stipendiater muntligt presenterar sommarens erfarenhet från forskarvärlden. Ytterligare en uppgift är att berätta om stipendierna hemma på skolan, bl a i den egna klassen, och fungera lite som allmän ambassadör för forskningsvärlden.

Forskningsnätet Skånes sommarstipendier har kunnat delas ut en lång följd av år tack vare bidrag från Stiftelsen Oscar och Maria Ekmans Donationsfond. Första gången skedde det 2012, i blygsam skala. Då deltog två gymnasieelever, en från S:t Petri skola i Malmö och en från Olympiaskolan i Helsingborg, i projekt inom forskarnätverket PlantLink, ett samarbete mellan forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet och Lunds universitet. Sedan dess har totalt 121 stipendiater fått chansen att vistas de två sommarveckorna hos forskare.

Forskningsnätet Skåne är en sammanslutning av skolor som vill markera sitt speciella intresse för kontakt med forskarvärlden. Nätet består för närvarande av S:t Petri skola i Malmö, Tycho Braheskolan, Nicolaiskolan och Filbornaskolan i Helsingborg samt HTS, Hässleholms Tekniska Skola.