Rysk telekommyndighet hotar stänga Wikipedia


16 juni 2022. Ryska Wikipedia går inte med på att använda nyspråk för ”krig”, har därför belagts med höga böter och hotas av nedstängning.

Wikipedia är som bekant ett projekt drivet av frivilliga, så även den ryska versionen. Som man kan gissa står inte Wikipedias ryska gatekeepers särskilt nära Kremlregimen. Det innebär bl a att det i artiklar om det som just nu pågår i Ukraina är fullt tillåtet att skriva vad hela världen vet, nämligen att det handlar om ett brutalt krig och inte om något som Vladimir Putin och hans handgångna kräver att det med en eufemism ska benämnas ”militär specialoperation” (vad nu det är för något). Wikipedia talar också helt korrekt om en rysk ”invasion” och om att ”krigsbrott” begåtts även av ryssar i samband med den.

Den ryska telekommunikationsmyndigheten, Roskomnadzor, hävdar att Wikipedia ägnar sig åt desinformation, även det ett ord som numera betyder sin motsats i Putins nya sköna värld, och har efter upprepade varningar belagt Wikipedia med en sanktionsavgift på 5 miljoner rubel (drygt 900 000 kr). Blir det ytterligare varningar utan efterrättelse hotar nedstängning.

Wikipedia är en av de få livlinor i form av verifierad och granskad information som fortfarande finns för den säkert ganska stora del av rysk allmänhet som önskar en second opinion om det Ukrainska kriget och inte endast den version som Kreml och dess sykofanter pumpar ut via hårdstyrda mediekanaler.

För att rädda det som räddas kan uppges nu alltfler ryssar ladda ner en offlineversion av Wikipedia. Ett fryst uppslagsverk är givetvis bättre än inget alls – det var ju inte länge sedan alla encyklopedier hade denna oföränderliga form. De över 100 000 nedladdningar som gjorts sedan början av mars är alltid något men förstås en droppe i havet i ett land med 145 miljoner invånare. Det är bara att hoppas att Wikipedia på burk kan bli en väsentlig del av en digital motsvarighet till samizdat, som var benämningen på den allt livaktigare underjordiska spridningen av förbjuden litteratur under sovjetdiktaturens sista skälvande decennier. Vi ses och byter USB i Gorkijparken…

Så kan det gå om det vill sig riktigt illa när kunskap och vetenskap underordnas ideologi och politik. Tänkvärt för alla. Djupt tragiskt för det ryska folket.

Olle Alexandersson

Källa: Le Figaro 14 juni 2022 s 36.