Får vi rekommendera ett par poddar?


29 november 2019. I söndags sände Filosofiska rummet i P1 ett program med titeln Språkets uppkomst. Det var ett mycket intressant samtal mellan tre forskare med djupa kunskaper om språk, lingvisterna Sverker Johansson (Högskolan Dalarna) och Gisela Håkansson (Lunds universitet, Stockholms universitet) och Mathias Osvath (Lunds universitet).

Sverker Johansson har tidigare i år gett ut den populärvetenskapliga boken På spaning efter språkets ursprung (Natur & Kultur) som fått ett mycket positivt mottagande. Han har en något ovanlig karriär – från början fysiker och bl a verksam vid CERN, därefter alltmer intresserad av lingvistik. Gisela Håkansson var fram till pensioneringen professor i allmän språkvetenskap vid LU. Hon är framför allt expert på barns språkinlärning men har också ägnat sig åt att jämföra språkutvecklingen hos människor och djur. Mathias Osvath har i många år studerat kognitionsförmågan hos djur, särskilt kråkfåglar. Här kan du lyssna på deras samtal som ger spännande aspekter på språket långt utöver programrubriken – vi är säkra på att du kommer att betrakta t ex din hund, kanske även dina mindre barn, med nya ögon efter att tagit del av de tres lärda, glasklara och i alla delar spännande konversation. Samtalet leds av Titti Hahn och Mårten Arndtzén har producerat.

Medan vi ändå är inne på Filosofiska rummet tipsar vi gärna om ett annat aktuellt avsnitt häromveckan som bör vara högintressant för VIS-medlemmar. Det hade rubriken Den goda skolan och du kan lyssna här. Den gången deltog skoldebattören och spanskprofessorn på Lunds universitet Inger Enkvist, Johan Wickström som är lärarutbildare vid Uppsala universitet och kulturjournalisten och skoldebattören Jenny Maria Nilsson, den sistnämnda aktuell som en av författarna i antologin Omstart för skolans digitalisering (utkommer 2020). Det programmet leddes av Lars Mogensen och producerades av parhästen Thomas Lunderquist, två herrar med ett förflutet som medverkande i Forskningsnätet Skånes aktiviteter som båda just utsetts till hedersdoktorer vid humanistiska fakulteten vid LU – VIS gratulerar de båda doktorerna, vilka nu välförtjänt kan sätta Dr h.c. på visitkortet, och även LU – till ett utmärkt val.