Årets YIA-projekt har startat


10 oktober 2019. Igår höll projektet Young Infra Academy (YIA) möter forskarna upptaktsmöte i Malmö. Projektet som leds av VIS vill att fler unga utbildar sig inom yrken där de kan vara med och skapa framtidens transportsystem. Bakom YIA står ledande företag och offentliga organ inom transportsektorn. Fyra sydsvenska gymnasieskolor och åtta företag är med i detta läsårs omgång av projektet.

På upptaktsmötet där projektidé och arbetssätt var huvudpunkter, deltog ett 30-tal person som är engagerade i projektet: elever, skolledare och lärare samt forskare och företagsrepresentanter. Forskarna (från Lunds Tekniska Högskola) och representanter för företagen berättade om sina verksamheter och olika möjligheter att ge stöd. Som vi berättat tidigare här på hemsidan står forskare och företag till förfogande för skolor och elever som vill ta upp olika infallsvinklar på infrastruktur som ämne för gymnasiearbetet.

Läsåret 2019-20 deltar fyra skolor i projektet. Det är Sundsgymnasiet i Vellinge,  Hässleholms Tekniska Skola, Einar Hansengymnasiet i Malmö och S:t Petri skola i Malmö – sistnämnda stod också som värd för upptaktsmötet.

De företag som just nu är aktiva i YIA-projektet i södra Sverige är Mercedes, NCC, PEAB, Trelleborg AB, E.ON, JM, Radinn och WSP.

YIA ingår i det nationella innovationsprojektet InfraSweden2030 som arbetar med stöd av bl a innovationsmyndigheten Vinnova. VIS fick 2017 i uppdrag att planera och genomföra projektet ”YIA möter forskarna” på försök i sydsvenska skolor. Tanken är att projektet ska spridas över landet.

Är du intresserad av YIA-projektet på din skola till kommande läsår? Snart dags att börja planeringen i så fall. Ta kontakt med VIS verksamhetsledare, Maria Brännström, som också är projektledare för ”YIA möter forskarna”. Basinformation om projektet hittar du här.